top of page

S puťákem v Jizerkách


Dne 21. a 22. října jsme se s cestovatelským kroužkem vydali do Hejnic v Jizerských horách.

První den jsme se šli podívat směrem k hoře Smrk. Smrk je nejvyšší horou v celých Jizerských horách (1124 m n. m.). Je součásti CHKO Jizerské hory a nachází se na pomezí s Polskem. V jeho okolí je mnoho single-trackových tratí. Poblíž se také rozkládá, byť malé, ale malebné lázeňské městečko Libverda, do kterého jezdila "smetánka" z celé Evropy. Zde se nám velmi líbilo. Kolem Libverdy se nachází spousta vyhlídek na toto klidné údolí. V Hejnicích se také nalézá největší chrám, zasvěcený panně Marii, v celém Frýdlantsku. Je zde k vidění gotická replika Černé Madony ze 14. století.

Druhý den jsme se po dobré snídani domluvili dojít a podívat se na vodopády na Černém potoce. Tyto vodopády se nachází v NPR Jizerskohorské bučiny. Pozorovali jsme na potoce meandry (klikatící se vodní tok). Po odpočinku u vodopádů jsme se rozhodli sejít do údolí do Bílého Potoka. Odtud jsme pak jeli vlakem do Oldřichova. Zde jsme navštívili Ekofarmu a poobědvali jsme. Poté jsme se vydali do Liberce, odkud nám jel autobus do Prahy.

Všem se nám výlet moc líbil a užili jsme si i společnou přípravu večeře. Po celou dobu panovala příjemná atmosféra a krásné počasí. Všichni jsme se dobře bavili a už se moc těšíme na další společné putovaní. Příště po Kutnohorsku 24. - 25. 11.

bottom of page